četvrtak, 10. rujna 2015.

Perfekt Glagola S Pomoćnim Glagolom Sein

Zasigurno znate da u njemačkom jeziku ispred participa perfekta (to je onaj oblik koji najčešće ima "ge" ispred sebe, npr. gefahren, gekommen, gewesen) u većini slučajeva dolazi pomoćni glagol haben, ali postoje i neki glagoli ispred kojih će stajati pomoćni glagol sein. U teoriji znate da je riječ o glagolima kretanja te još nekima. Pogledajte popis nekih glagola uz koje u perfektu ide glagol pomoćni glagol "sein":

Popis nekih glagola u perfektu s pomoćnim glagolom sein

U popisu se nalaze slabi i jaki glagoli. Naveden je infinitiv glagola, njegov prijevod na hrvatski te oblik koji vam je potreban za tvorbu perfekta - particip perfekta. 

1. Slabi glagoli:

klettern (penjati se) - geklettert
reisen (putovati) - gereist
wandern (pješačiti) - gewandert

2. Jaki glagoli 

bleiben (ostati) - geblieben
fahren (voziti se) - gefahren
fallen (pasti) - gefallen
fliegen (letjeti) - geflogen
gehen (ići) - gegangen
kommen (doći) - gekommen
laufen (trčati) - gelaufen
sein (biti) - gewesen
stehen (stajati) - gestanden
wachen (rasti) - gewachsen
werden (postati) - geworden

Podcrtano je 6 oblika koji nisu gotovo isti kao i infinitiv (glagol fahren, na primjer, nije pocrtan zato što ste glagolu za tvorbu participa perfekta samo dodali "ge").

Svi složeni glagoli koji se tvore od glagola navedenih gore, npr. mitfahren (voziti se s nekim), također će tvoriti perfekt s glagolom "sein". 


Za više informacija pogledajte izvrstan priručnik autota Vinka Zlomislića: Pregled gramatike njemačkog jezika za osnovne škole (izdavač: "NERON" Bjelovar - 1998).

Nema komentara:

Objavi komentar